Menu Sluiten

Urban Arrow Family Tips & Tricks

Tips &Tricks Urban Arrow

Kennis die je leven leuker maakt!

Urban Arrow

Opvallend mooi

Je Urban Arrow is van nature al een hele mooie en opvallende fiets en dat wil je natuurlijk graag zo houden. Hieronder vindt je tips&tricks om dat ook voor elkaar te krijgen!

Gebruik
Een bakfiets is in veel opzichten te vergelijken met een ‘gewone’ fiets. Het meest opvallende verschil is het gewicht en de maximale last. Een Urban Arrow wordt behoorlijk zwaar belast. Gelukkig zijn ze daarvoor ontworpen. Vergelijk het maar met een vrachtwagen. Maar, behalve dat je daar een opleiding voor nodig hebt, rijden vrachtwagenchauffeurs ook rustiger en gecontroleerd omdat ze een zwaar voertuig besturen en een lading mee torsen. Dus scheur met je Urban Arrow niet roekeloos stoepje op – stoepje af en houd rekening met het gewicht van de fiets. Als je onderstaande tips ter harte neemt zul je heel lang heel veel plezier van de fiets hebben en verklein je de kans op plotselinge hoge kosten aanzienlijk.

Remmen
Het is belangrijk om de remklauwen en de schijven van je Urban Arrow met ‘disc brakes’ altijd goed schoon te houden. Regelmatig moeten de remblokken worden vervangen. Omdat de bakfiets elektrisch is waardoor je sneller fietst en omdat hij veel zwaarder is dan een normale fiets, worden de remmen nu eenmaal zwaar belast. Schoon houden en periodieke service zijn daarom van essentieel belang. Als je dat niet doet kan de remklauw beschadigd raken, en dat is altijd een dure – en meestal te voorkomen –  reparatie.

Werk alleen zelf aan de remmen als je 100% zeker bent van je vakkennis! Wij zien namelijk de gekste dingen van doe-het-zelvers die denken dat fietsen maken makkelijk is…

Motor De elektrische motor is onderhoudsvrij maar het is wel goed om de fiets eens per jaar te brengen voor een firmware update. Bosch doet aan constante productontwikkeling en komt regelmatig met nieuwe software uit. Vaak zitten daar essentiële verbeteringen bij die de fiets bedrijfszekerder, efficiënter of gewoon beter maakt.

Schakelen
‘Wie het eerst weg is bij het stoplicht belt als eerste voor onderhoud…’. Als je altijd in de Turbostand rijdt en wegtrekt worden alle onderdelen het zwaarst belast en heb je de kleinste actieradius. Net als bij een auto is het daarom beter om niet in de hoogste ondersteuning weg te rijden als het niet nodig is en tijdens het schakelen wat ‘gas terug’ te nemen zodat de versnelling niet onnodig zwaar belast wordt tijdens het schakelen.

Pompen
Elke eerste maandag van de maand is er speciaal voor alle klanten van BINKBIKES het luchtalarm in heel Nederland. Als je dat hoort betekent het dat de banden van je Urban Arrow op spanning gebracht moeten worden. Een binnenband is nooit 100% luchtdicht en verliest altijd iets aan druk. Op de verpakking van een goede binnenband (Schwalbe) staat ook altijd dat je eens per ca. 30 dagen bij moet pompen. Door een zachte band moet de motor veel harder werken, gaat de accu veel sneller leeg, scheurt de zijwand van de band en kan de velg ernstig beschadigen. Bovendien fietst de bakfiets met te zachte banden veel zwaarder en niet fijn.

Schoonmaken
Veel mensen doen er een beetje lacherig over, maar je fiets wassen is geen schande! Het grootste deel van onderhoud is wassen. Het is super belangrijk om je Urban Arrow regelmatig te wassen. Afhankelijk van het gebruik minimaal 3-4 keer per jaar.
Zeker in de winter als er veel pekel wordt gestrooid is dat belangrijk. De remklauwen van je Urban Arrow bijvoorbeeld gaan roesten a.g.v. dit zout waardoor de zuigers vast komen te zitten. Dit veroorzaakt een onherstelbare schade. 

Belangrijk: schade a.g.v. achterstallig onderhoud en slijtage valt niet onder garantie.

Zuur van de regen en van wat de fiets op straat oppakt trekt in de lak en in het metaal en laat na verloop van tijd sporen achter die je niet meer weg krijgt. Zand en vuil trekken in de lagers en remmen waardoor je fiets na verloop van tijd klinkt als een koffiemolen. De simpelste manier om je fiets te wassen is met een emmertje warm water met wat afwasmiddel en een afwasborstel. Je kunt ook los gaan met een hoge druk spuit. Wees echter voorzichtig in de buurt van lagers en de elektrische onderdelen. Er zijn ook hele mooie fiets was-producten die van het wassen een genot maken.  Met wondermiddeltjes die absurd goed reinigen en borsteltjes die briljant zijn en overal gemakkelijk bij kunnen, breng je de fiets in een klein uurtje weer in showroomstaat. Een schone bakfiets fietst lekkerder,  plezieriger en is waardevast.

Als je de fiets niet regelmatig wast, gaat de fiets snel achteruit, net als een auto die je ook regelmatig een wasbeurtje moet geven. Het argument ‘dat had ik niet verwacht van een fiets van 5,6,7K’ telt dan niet als er zich hier en daar wat roest ontwikkelt of als het vervangen van de remblokken/remklauwen ineens veel duurder uitpakt dan verwacht of nodig. Dat vinden wij even rot als jij en het is niet aardig als jij ons dan de schuld geeft voor de onverwacht hoge kosten. Vaak nemen wij een deel van die kosten uit coulance voor onze rekening en werken dan voor een deel onbetaald.

Service en onderhoud
Bij de bakfiets heb je één gratis servicebeurt te gebruiken bij ca. 500 km of 3 maanden gebruik. Daarbuiten brengen wij de servicebeurt ad € 109,00 in rekening. Daarna adviseren wij de fiets eens per 1500-2000 km of 1 keer per jaar voor periodiek onderhoud te brengen. Dit zal de bakfiets bedrijfszeker en waardevast houden.
Afspraken voor onderhoud verzoeken kun je via het mailadres service@binkbikes.nl doen.

Wij bieden diverse extra’s aan zoals: bijwerken beschadigingen van de EPP bak, bijwerken beschadigingen lak, aanbrengen beschermende folie, remmen upgrade pakket. Als je dit wilt dan kan je dat aangeven bij het serviceverzoek.

Voor je huishoudboekje: Wij adviseren om jaarlijks 5% van de nieuwwaarde van de fiets te reserveren voor periodiek onderhoud.

Schoon naar de Service
Belangrijk: Als je naar de tandarts gaat kom je met gepoetste tanden. Wij verwachten de fiets ook schoon voor onderhoud te krijgen. Als de fiets extreem vies is behouden wij ons het recht voor de fiets (in overleg) te wassen of de reparatie uit te stellen tot de fiets schoon gebracht kan worden. Kosten voor schoonmaak zijn € 50,00. De fiets dient aangeleverd te worden zonder tassen, kratten of manden. Ook dienen alle losse spullen uit de bak te worden verwijderd.

 

Verzekering
Het je een “doorlopende fietsverzekering” of een “blijven fietsen verzekering (met tracker)” van de ANWB bij ons afgesloten? Dan heb je een aparte mail van de ANWB ontvangen. Neem de tijd om deze goed door te lezen. Zo voorkom je vervelende situaties tijdens schade, diefstal of pech onderweg.
Ook handig om te weten is dat je de 2 originele sleutels (met ingeslagen nummer) moet kunnen overhandigen bij diefstal van je Urban Arrow.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *